CARI DI BLOG INI

31 Disember 2011

Tahun 2012 Menjelma Dalam Beberapa Minit Je. Ni Dia Azam Aku.



Ketika aku menulis entry ni, kita semua, beberapa negara (ada negara awal siket) akan menyambut tahun baru 2012. Yup dua ribu sebelas dalam beberapa minit je lagi. Ramai member aku dari Fb update status sambut new year kat KLCC la, ade kat Dataran Merdeka, ramai gak kat I-city Shah Alam. Ada yang pergi ceramah Anti Zina yang diterajui Ustaz Azhar Idrus kat Dataran Kemerdekaan Shah Alam.


Aku mmg nak pegi sana, tapi duit aku skarang tak dapat membantu aku isi minyak kereta, bayar tol segala bagai. Lagipun konfem jammed gila plus road block sana sini. Dengar kata jalan utama kat KL ditutup. Ada orang simpan azam diorang 5 tahun lepas, 4 tahun lepas. Azam tu mungkin tak sempat, tak berkesempatan, tak dapat dilakukan. Macam orang lain gak, aku pon ade azam gak. Ni 10 azam aku untuk 2012. Aku paling suka nombor 3 dan 10.


11 AZAM AKU TAHUN NI :
(1) Menjaga solat 5 waktu sehari semalam.( ada mase aku tertinggal di 2011 )
(2) Nak meng-advance kan diri  dalam menguruskan masa seharian.
(3) Nak kecap Anugerah Dekan for sem 1 , 2 dan 3.( sem 4 ngan 5 tahun 2013 la.. )
(4) Tak nak lawan cakap mak or orang lagi tua. ( pak cik,mak cik,lecturer )
(5) Nak jaga hubungan baik ngan member2 se-UiTM dan senior.
(6) Nak buang sifat ego dan membangga-banggakan diri. ( bongkak, angkuh , berlagak )
(7) Tak nak mencarut,mengumpat orang dan mengenakan orang.
(8) Sentiasa happy setiap hari.
(9) Nak mempertingkatkan mutu speaking english.
(10) Nak kumpul seberapa banyak duit.

Itu lah list azam aku for 2012. To 2012, you are welcome! Jangan kecewakan aku wahai 2012. (ape aku melalut ni, hahah)

P/s : Best nya siapa yang gi Dataran Kemerdekaan kat Shah Alam tu. Jeles kot. Satu pengalaman yang bernilai kalau dapat pergi.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

Review filem Suatu Malam Kubur Berasap arahan Ernie Chen


Filem Suatu Malam Kubur Berasap ni merupakan buah tangan pertama terbitan pertama oleh OuTLOud Studios. Saudara Ernie Chen merupakan pengarah, lakon layar dan penerbit untuk filem ni. Filem ni ditayangkan mulai 22 Disember lalu.

Sebenarnya aku berpeluang menonton filem ni lebih awal sebab hari tu 5 dan 6 Disember budak Sem 5 ada buat event yang dinamakan Malam Promosi Filem. 2 Filem ditayangkan iaitu fiem ni dan Bujang Terlajak arahan Dekan aku, Prof Madya Razak Mohaideen. Aku berpeluang menonton filem Bujang Terlajak je pasal aku terlepas bas masa tayangan filem Suatu Malam Kubur Berasap. Event ni dilangsungkan di Dewan Sri Budiman, UiTM Shah Alam.

Selepas malam promosi, Ernie Chen ni datang ke UiTM aku, Puncak Perdana. Dia nak ceritakan sket la mengenai filem pertama dia ni. Dia bagi ucapan yang membuatkan aku nak pergi tonton filem ni kat panggung. Di akhir ucapannya, dia bagitau semua yang dia yakin dan konfiden yang filem ni akan mencapai kutipan minima RM 4 juta. Maknanye paling siket pon 4 juta dia boleh dapat. 


Masa hari Selasa minggu lepas, aku dengan kawan aku pergilah tengok filem ni kat GSC,Terminal One. Memang sangat excited masa nak beli tiket tu. Nasib tiket murah mase tu sebab aku bawak kad matrik, takde kad macam 7 hengget.

So lepas aku tengok filem ni, terdetik lak aku nak buat review pasal filem ni. Best ke tak ?



REVIEW

Filem bergenre seram komedi ni sebenarnya hanya menarik dari segi tajuk filem, pelakon dan sinopsis. Aku bukan berniat mengutuk filem ni, tapi terus terang aku masa dalam panggung bertanya pada diri sendiri, bila nak habis citer ni?

Filem ni menampilkan produk Raja Lawak seperti Angah, Along, Azrul, Faiz dan Wira. Selain tu menampilkan permata baru, Nurul Ain. Filem ni merupakan filem terakhir lakonan Allahyarham Zami Ismail.

Angah Raja Lawak memikul peranan sebagai Atan, penggali kubur yang lurus bendul dan seorang cucu yang baik. Watak diadaptasi dari watak Fei Mau dari drama Jepun kurang menyengat. Rasenya watak Angah dalam Adnan Sempit lebih kelakar.

Along Raja Lawak sebagai Bun yang tak betul pemikirannya. Seorang kutu rayau yang takde hala tuju hidup. Bawak motor honda Cup dan mengorat awek kilang, itu lah modal dia. Tak berapa lawak dia ni. Bila terserempak ngan hantu, dia baca alif, ba, ta. Ok la tergelak gak aku.

Jalan cerita pon susah nak layan. Memang kurang menyengat. Komedi yang ditampilkan tak kena dari segi penyampaian. Susah nak buat satu panggung ketawa.

Watak Azrul sebagai pemandu lori yang sengau suaranya pon susah nak buat orang ketawa. Aku  gelak pon sebab diorang lintang pukang bila terserempak ngan hantu Siti.

Cerita pasal Siti pulak. Watak yang dibawa oleh Alumni UiTM aku, Nurul Ain sebenarnya hantu yang meminta tolong Atan dan Bun untuk sempurnakan jenazahnya. Dia dirogol oleh 2 samseng kampung (tak berapa nak samseng sangat) dan dibunuh selepas itu. Mungkin  scene dia mandi separa bogel kat sungai tu gimik nak tarik penonton ke panggung.

Lagi satu, aku sebenarnya tak tau ape function hantu cina tu. Baik takde pon takpe. Satu scene je aku mampu tergelak masa produksi mencari hantu tu kelam kabut bila hantu Siti muncul.

Banyak dialog yang tipikal dan recycle. Maknenya dialog dia banyak kita boleh lihat dalam filem lain. Itu Fakta. Scene juga banyak menyamai Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah. Kene kejar hantu, mimik muka ketakutan kena kejar. Filem ni jauh kalau dibandingkan ngan Hantu kak Limah.

Secara keseluruhannya, filem ni layak mendapat 2/5 bintang. Apa pon ini percubaan berani dari pengarah Ernie Chen julung2 kali mengarah filem yang majoritinya merupakan pelakon melayu. Aku bukan nak kutuk filem ni or nak mengacau mood korang nak tengok filem ni. Aku tak tulis pon suruh korang jangan tengok filem ni. Semua ni hanyalah pendapat aku je. Korang semua boleh menilai sendiri.


P/s : Laman blog Ohartis.com dok puji2 filem ni terbaik,tu sebab aku beli tiket. Sebenarnya diorang dibayar untuk entry tu. Lol.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

Bulan Disember Tak Update Blog tapi Trafik hampir 3,000 readers

Assalamualaikum semua pembaca, semua blogger dan selamat sejahtera to all non muslim. Korang sihat ke, mestilah sihat kan.

Sebenarnya ni merupakan 1st entry aku untuk bulan Disember. Hari ni 31 Disember dan esok bermulanya tahun baru 2012. Memang bulan Disember ni aku tak update apa pon. Itu fakta. Autanya aku malas nak update. Haha memang la auta, aku ada sebab tak dapat update blog ni.

Tapi aku terkesima seketika bila aku check trafik blog ni hampir 3,000 readers walaupun takde langsung entry on this month melainkan entry ni. Bukannya niat aku nak bongkak ke, bangga ke, just nak share dengan korang. Blog aku ni bukan yang terbaik sebab ada blog yang trafik dia sebulan mencecah puluhan ribu readers.



Aku harap ini semua akan menjadi batu loncatan untuk aku membuka laman web sendiri aku nanti yang berkemungkinan beralamat, xzarmpro.comAku tak update pun bersebab, Aku di sem 1 UiTM, memang sibuk dan padat jadual aku. Ada saje aktiviti, seminar menarik hujung minggu.

Akhir kata, thanks to pembaca setia yang sentiasa melawat blog 7 ALWAYS. Korang memang best.


P/s : Selalu lepak ngan budak sem 2 kat uitm puncak ni untuk ambil kesempatan. Ehh.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!