CARI DI BLOG INI

18 November 2012

Pendapat Pakar untuk Free Mcd Breakfast esok. Perlu Boikot ke?


Salam pembaca.
Esok 19 November, Mcd Malaysia telah membuat tawaran egg muffin free untuk semua rakyat malaysia. Bermula pkul 7 pagi sampailah pukul 10 pagi. 200,000 burger seluruh Malaysia, 1 branch 1,000. Sorang dapat satu burger tanpa apa2 pembelian. Agak2 nya pukul 8 lebih dah habis, benda free sume org suke.



Umum tahu, Mcd sebuah syarikat dari USA sekutu bersame Israel yang hebat menyerang Gaza, Palestin sebuah negara Islam. Ramai kanak2 tidak berdosa terbunuh tanpa belas kasihan.

Masalahnya skrang, kita sebagai orang Islam, bolehkah kita ambil burger tu makan?
Kat facebook, ramai yang mengecam tindakan Mcd bagi burger free yang dilihat seperti meraikan kejayaan Israel yang menyerang Gaza pada awal Muharam. Tahun baru maal hijrah. Ada yang kata, rezeki yang diturunkan Allah, wajib kita terima. Ada yang kata, kalau kita tak ambil burger tu pun, perang di Gaza tetap berjalan dengan lancar. Memang betul rezeki Allah dan perang tu still go on.


Tapi sekurang-kurangnya kita dapat tunjukkan effort kita menentang Israel even kita tak dapat pegi sane memberi bantuan. Kan itu lebih bagus daripada kita beratur bersesak2 nak dapat satu burger je pon. Perlahan-lahan kita elakkan daripada menggunakan produk2 kat atas ni. Kempen ni sbnarnya dah lame dah, cume kesedaran tu je tak smpai kat kita ohh. Ini bukan pendapat pakar, tapi pandangan daripada aku sendiri. Tapi kalau nak makan, makan je lah sebab kita sndri mempunyai cara yang berbeza untuk support saudara2 kita kat bumi Palestin seperti berdoa kesejahteraan mereka janji niat tu bukan untuk meraikan kejayaan mereka pada 1 Muharam. Berniat je lah makan sebab nak isi perut yang kosong.


P/s : Aku tak pegi Mcd esok. Tak nak.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

10 November 2012

Terasa nak angkat satu iPod Touch yang latest tu.

Salam semua. 
Lama ni tak menulis. Masih lagi dalam mood result uitm. Ramai yang tanya pointer bape, aku just jawab dapat 4 A je ohh. No repeat. Not DL. Haha.

Bila dah ada duit lebih ni, tangan ni terase gatal nak buang duit tu. Dalam ahti ni terfikir, kalau ada mp3 player, pastu ada earphone beats sangat awesome gak. Then, terlintas sekejap, Mp4 Sony ngan beats solo HD. Ermmm. Bukak fb jap, ada review pasal Apple iPod Touch baru. 5th Generation?




Yes, aku akan dapatkan peranti cam best ni. Sekali dalam set, apple punya earpods yang baru ohh. Earpods yang same didatangkan untuk diorang nyer smartphone iPhone 5. Sangat best audio stereo dia. Setaraf ngan beats, kata Khai (Oh Media). Harga dia around RM1049 utk 32GB. Memang berbaloi sebenarnya.

Tapi masalah sekarang ni pasal kaler lak, rambang mata ohh. Nak kuning or merah ? Dua2 cantik sebenarnya. Ermm. Tengoklah nanti bila dah sampai kedai machines tu. 


P/s : Seorang yang suka mengabadikan inspirasi melalui muzik. Haha ayat tak boleh blar.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!