CARI DI BLOG INI

31 Disember 2013

Selamat Tahun Baru. Masuk tandas 2013, keluar tahun 2014. Eh Klisenya.

Salam semua.
Kurang dari dua jam lagi, Malaysia dan negara-negara sewaktu dengannya akan menyambut tahun baru, 2014.




Macam biasa, aku hanya menyambut detik2 terakhir, sisa2 terakhir 2013 di rumah. Dataran Merdeka, Bunga api, countdown itu biasa bagi aku. Lawak-lawak klise masuk tandas 2013, keluar tandas tahun 2014 dan  bayar hutang tahun depan pon biasa. Okay, aku try buat entri ni tak terasa bosan. Selamat Tahun Baru Dua Ribu Empat Belas. Eh Klisenya, kan? Well, tahun baru ni aku tak terasa nak set up azam or wishlist. Lebih kurang 90% azam tahun 2013 gagal disempurna. Jika disempurnakan, tentulah sekarang aku adalah seorang hebat dan kaya.



Tahun ni, aku hanya menantikan detik FIFA World Cup 2014 Brazil. Memang tak sabar nak tengok semua stars kat sana. Aku sokong Brazil sejak azali lagi walaupun Brazil takde player Man U. Rafael tak terpilih rasanya.



P/s: Februari dan Mac dalam hidup aku terdapat dua hari merbahaya. Perlulah aku berwaspada selepas ini.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

28 Disember 2013

Main Ice-Skating Dengan Yaya Bahri di Sunway Pyramid 19 November 2013


Salam semua.
Beberapa jam selepas turun Broga Hill, Klik Sini, aku terus ke Sunway Pyramid sebab ada orang tu beria-ria nak belanja aku main Ice-Skating.


Ni dia Yaya, si pebelanja ice-skating. Berapa hengget tak boleh mention, nanti dia marah. Hahahah. Yaya ni memang peramah, seorang yang memang tak berhenti bercakap. Ada je cerita dia. Comel kan? Hahaha.

Kaunter kasut. Kasut ye dia panggil? Entahlah. Di sini, dengan sekali bayar masuk, kita boleh berskating non-stop sampai 10 pm. Kitorang keluar dalam pukul 9 sharp, untuk shopping sebelum Sunway tutup.


Terasa macam gambar aku banyak pula. Kan? Pendek kata, berbaloi harganya dengan pengalaman yang best which is dapat borak2 dengan orang yang tak kenal atas ice selain melakukan step/skill masa skating itu sendiri. Skill tu. Hahaha.


P/s: First time ber-iceskating, tak sekali pon jatuh. Rasa nak pergi lagi.


Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

14 Disember 2013

Review Novel Asrama Oleh Muhammad Fatrim Dari Fixi (must read)

Salam semua.
Sebelum ni aku ada keluarkan entri fasal buku2 yang dibeli menggunakan Baucer Buku 1 Malaysia. KLIK SINI


Judul:  ASRAMA
Penulis: Muhammad Fatrim
Penerbit: FIXI
Mukasurat: 287

“Dahlia, hati-hati dengan ASRAMA ni.” Maria tiba-tiba merendahkan suaranya sambil menatap roman Dahlia.

“Kalau takat kau nak ingatkan aku pasal geng Queen yang macam syaitan tu, tak payah la.” Dahlia kurang senang dengan amaran Maria itu.

“Tak, maksud aku...”

Belum sempat Maria menghabiskan ayatnya, Dahlia meningkah. “Kau tengok aje nanti. Lambat ke, cepat ke, akan ada orang yang membalas perbuatan dorang semua tu nanti!” Dahlia bersuara dengan geram.

“Orang kita boleh lawan, tapi kalau yang lain payah sikit.” Maria membidas sambil mengambil daun-daun kecil di hadapannya.

Percakapan Maria membuatkan bulu roma Dahlia mengejut berdiri. “Kau ni, kalau tak cakap benda-benda pelik boleh?” kata Dahlia.

“Bagus la kalau kau faham maksud aku.” Maria senyum memandang Dahlia.
 


KENAPA  BELI?
Novel ini menjadi sebutan di kalangan pencinta novel dan kerapkali menjadi hotseller di kinokuniya dan pesta buku yang disertai oleh Fixi-Lejen. Terfikir, kenapa ramai menyukai novel ni? Aku dapatkan novel ni di Pesta Buku Antarabangsa KL 2013 menggunakan baucer buku.

REVIEW (Mengandungi spoils)

Cerita dimulakan dengan first point of view, Dahlia beria-ria untuk menukar sekolahnya yang serba lengkap ke sebuah sekolah berasrama yang agak usang. Di sini, pembaca semestinya ingin tahu kenapa dan apa yang akan terjadi seterusnya sebelum merasai babak-babak yang seram. 

Asrama? Menggunakan asrama sebagai latar belakang cerita ini semestinya digambarkan bagaimana kehidupan pelajar di asrama kerana si penulisnya juga adalah pelajar yang menginap di asrama. 

Plot permulaan bermula dengan baik. Selepas itu, aku merasakan dapat mengikut perkembangan cerita. Penulis memperkenalkan kepada pembaca tentang hantu pengait yang hangat diperkatakan di Sabah. Tak silap aku ia lebih kurang sama dengan hantu penanggal. Aku akui sesetengah keadaan yang digambarkan penulis agak seram dan kadangkala ia tidak menjadi. Ia bergantung kepada perasaan pembaca itu sendiri.


Setelah helaian terakhir diselak, muncul satu persoalan, kenapa dileraikan pada ending pasal kebakaran tu berlaku selepas kejadian pokok ara tu (lima penjuru). Macam ada kesilapan je kat sini. Mungkin penulis novel boleh menjawab persoalan ini.


Ending dipersembahkan dengan menunjukkan apa yang dilakukan oleh bapa Dahlia selama ini disamping menyingkap siapa watak Dahlia itu sebenarnya.



3/5 bintang

P/s: Shandye (penulis novel Bisik) dalam blognya berpendapat, tidak logik kebakaran yang berlaku di blok perempuan merebak ke blog lelaki yang terletak bersebelahan.


Update: Jawapan yang diberikan oleh penulis Asrama, Muhammad Fatrim.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

19 November 2013

Dari Henfon ke SmartPhone. Semua Henfon Ni Aku Beli Dengan Duit Sendiri.

Salam semua. 
Sementara nak tunggu blog Unite ni capai angka 120, 000 hits, saja nak kongsikan sesuatu yang dianggap penting dalam meneruskan hidup kita dari hari ke sehari. Apa tu?



Handphone. Henfon. Enpon. Telefon bimbit. Sekarang, semua prefer panggil ia smartphone. Henfon memang penting. Kalau takde, kita tak boleh connecting people kan. Nokia sangat. Aku dulu memang peminat Nokia, sebab keterujaan aku pada henfon 3310 yang tahan lasak dan famous gila. So, entri kali ni aku nak kongsi siket semua henfon yang aku pernah guna disamping beli dengan duit sendiri.

#1 Nokia 3315



Ini merupakan henfon pertama. Ateh (makcikku) yang bagi henfon ni sebab dia dah beli henfon yang ada colour/ camera. Kalau nak tau, harga fon ni mula2 keluar dulu dalam RM350.

#2 Sony Ericsson K220i




Lepas 3315 rosak, aku decided nak gak guna henfon berkamera dan MMS. Dan inilah hasilnya. Berharga RM 270 (AP Set) beli guna duit raya dan duit upah basuh kereta ayah dan pakcik. Haha.

#3 Nokia 3120 Classic


Rosak juga sony ericsson tu, tak boleh on. Standardlah produk AP Set kan. Mase ni, aku teringin nak guna teknologi 3G (Video Call). So, aku guna duit raya dan simpanan dalam RM420 kot beli ni sekaligus kembali menjadi pengguna Nokia. Kamera dia cantek dan ada Memori kad.

#4 iPhone 3G (China)

Apple mula naik ketika ni dengan produk dorang, iPhone 3G. Tertarik dengan iPhone, aku jual Nokia 3120 Classic tu kat kawan sekolah dan beli henfon ni. RM300 tak silap berbanding iPhone original RM1700.

#5 Nokia 1110


Lepas rosak iPhone 3G China tu, Angah aku hadiahkan henfon dia ni. Sebab mase ni, aku jaga arwah ayah di hospital dan aku harus ada phone untuk sedara mara call.

#6 Nokia 5300 XpressMusic


Kembali menjadi pengguna Nokia, kali ni Nokia 5300 yang memang looks trendy, catchy dan sesuai untuk remaja. Aku beli sebab nak dengar mp3 setiap masa selain henfon slide memang femes time tu. Harganya RM450 (Ap Set). Beli guna duit simpanan dan pinjam Angah maybe sambil bagi kat adik nokia 1110 tu.

#7 Nokia 5800 XpressMusic



Ini kali pertama aku beli henfon dari pengedar sah, Zitron. Memang konfem original by Nokia Malaysia. Harga promosi time tu RM1250 berbanding harga asal RM1399. Sepenuhnya duit gaji pertama kerja di Sony Logistic Bangi disamping trade in Nokia 5300 yang rosak tu. Beli henfon ni sebab boleh connect Wifi dan Touch Screen serta ada stylus pen. Henfon ni bertahan sampai hujung semester kedua UiTM, jatuh lubang tandas. Menanges berlagu time tu.

#8 Nokia 1100


Henfon ni kazen, Apit bagi setelah simpati dengan nasib aku takde fon. Hahaha. Berguna even keypad dia tak tertanggal-tanggal. 

#9 Blackberry Curve 9380

BBM sangat popular masa kini kat kampus, dan aku terfikir why not aku dapatkan satu. Beli 2nd kat Giant Shah Alam. Berharga RM650. Henfon ni antara BB terawal powered by OS 7.1. 

#10 Blackberry Curve 9320



Curve 9380 tu rosak program dia. Repair pakai warranty, sama je then decided trade in dengan latest model - Curve 9320. Original Brightstar harga RM 699. Bayar RM250 selepas trade in. Cantik sebab ada qwerty, logo BB besar kat belakang dan white colour.

#11 Samsung GT-E1195


Beberapa minggu lepas tu, beli henfon lipat ni. Jadikan henfon kedua sebab ada simkad lebih. Harga RM95 selepas diskaun, RM99. 3 colors available dan prefer merah sebab bergaya (ggmu). Beli sebab murah, comel dan tahan battery. Seminggu sebelum kena cas semula. Tak macam BB tu kan.

#12 Samsung Galaxy Note N7000




Beli awal tahun ni, selepas jual Curve 9320 tu kat member, Ashaari. Boring pakai BB. Nak snap gambar IC or huruf2 kabur. Instagram pon takleh running. Time ni, Samsung tengah lancarkan Note II sekaligus harga Note jatuh mendadak. Beli 2nd dengan harga RM1050 by mudah.com.my. Berbaloi sebab owner girl dan masih berkilat. Lebih murah dari harga aku dapatkan Nokia 5800 XM dulu. Sampai sekarang guna smartphone ni.




Ni pulak next/ target smartphone aku. Semestinya akan tunggu iPhone 6 keluar then terus-menerus aku dapatkan ni 2nd hand. Maybe harga time tu dalam RM1500. 

Kalau ditanya henfon mana paling makes sense, Nokia 5800 XM tu. Kalaulah masih ada jual lagi skrg, konfem aku akan dapatkannya. Memang ada kat mudah.com.my, tapi condition dia sangatlah mengecewakan.


Update: 14 Ogos 2014: Henfon yang aku pakai sekarang. KLIK SINI. (OnePlus One)
Update 31 Januari 2015: Henfon yang aku pakai sekarang. KLIK SINI. (HTC One M8)

P/s: Rasa macam panjang gila entri ni. Takpe, ada sorang classmate cakap dia suka baca entri blog yang berjela-jela panjang tulisannya. Bersyukur setiap kali dapatkan sesuatu.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

20 Oktober 2013

Hattan Bernikah Dengan Bekas Isteri. Korang Percaya Pada Jodoh? (must read)


Salam semua.
Kali ni aku tergerak hati nak tulis tentang jodoh. Rasanya perkataan jodoh tu sendiri ada orang sangat suka dan ada juga sangat sensitif kan.


Secara personally aku tertarik dan terharu dengan penyanyi legenda kita, Hattan. Tenang melakukan keputusan untuk bernikah semula dengan bekas isteri, Arieani setelah 8 tahun bercerai. Dalam sidang media Hattan berkata, "Saya percaya dia adalah jodoh saya. Saya bersyukur."

Minggu lepas, aku bawa mak dan adik ke majlis kahwin kat kampung Ulu Beranang. Guess what, kedua-dua pasangan berusia 55. Ceritanya, after 30 tahun bertemu semula dan nikah.  Bagi aku, luar biasa dan unik sebab pasangan tu membuktikan kekuatan jodoh tu sendiri. Tiada yang mustahil. Nothing is impossible. Jodoh kita mungkin dengan orang yang tak pernah kita jangka akan jatuh cinta.

Selalu sangat kita dengar quote seperti:
-Jodoh itu anugerah Tuhan.
-Kalau dah jodoh, gempa bumi, tsunami, taufan melanda, dah tertulis bahawa jodoh tu takkan kemana.
-Jodoh, ajal, pertemuan itu kerja Allah SWT.

Dulu aku menghadapi skeptikal dengan quotes ni atas dasar once kita dah couple, mesti kawin punya sebab dah suka sama suka. Simple as that. Sekarang aku percaya. Sebab tingginya kebarangkalian-kebarangkalian yang memungkinkan setiap perkara atau peristiwa itu terjadi. Contohnya bekas kekasih yang dah berpunya tu kembali kepada kita semula. Padahal masa tu, kita sendiri dah move on.


-Nizam Jalil
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

12 Oktober 2013

Kelebihan Minum Air Putih Ketika Perut Kosong

Salam semua.
Rasanya belum pernah lagi aku update tentang info kesihatan kan. Apa yang baik untuk tumbesaran badan adalah penting untuk kehidupan yang lebih produktif.

Tabiat minum air kosong ketika perut kosong adalah salah satu tabiat yang sangat baik. Rasulullah SAW juga sering mengamalkan minum air kosong selepas bangun sahaja dari tidur setiap pagi. Ia juga baik untuk penyakit  antaranya penyakit sakit kepala, sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, kegemukan berlebihan, asma bronkitis, TB, meningitis, buah pinggang dan air kencing, muntah-muntah, gastrik, cirit-birit, buasir, kencing manis, sembelit, semua penyakit mata, rahim, kanser dan gangguan haid, hidung telinga dan penyakit tekak.

Bangun sahaja daripada tidur pastikan minum segelas air. Biarpun sebelum membersihkan mulut. Khusus untuk kesihatan. Japanese Medical Society misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu, amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius. Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan perubatan di negara matahari terbit itu ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, lemak berlebihan, bronkitis, tibi, meningitis, buah pinggang dan jangkitan pada air kencing.

Setiap 25kg berat badan memerlukan 1 liter air untk perkembangan otot yg sihat supaye mampu membakar lebih banyak lemak (otot mengandungi 75% air) kerana org lebih berat kebanyakan mereka kekurangan air di sebabkan lebih banyak peratus lemak mengambil alih kawasan badan. Air juga membantu menyingkirkan toksik daripada terus mendap d dalam tubuh dan mampu menggalakkan penyakit yg bersangkut paut dengan obesiti seperti sakit jantung, darah tinggi, gout, kencing manis dan strok. Rakyat Malaysia kebanyakannya malas minum air dan bersenam menyebabkan berlakunya mendapan asid yg tinggi. Dengan minum air banyak, kita dapat menyingkirkan toksik bagi membantu proses penurunan berat badan dilakukan dgn lebih lancar.

CARA MENGENALPASTI KUANTITI AIR DALAM BADAN
Sekiranya warna urin anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urin yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air.

Sumber: Facebook

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

10 Oktober 2013

Review 26 Episod Gosip oleh Haswida Abu Bakar Terbitan Jemari Seni

Salam semua.

Setelah review novel mental mencapai hampir 500 pembaca, tergerak hati nak review novel 26 Episod Gosip. Klik sini untuk review novel MENTAL terbitan Fixi.

Judul:  26 Episod Gosip
Penulis: Haswida Abu Bakar
Penerbit: Jemari Seni
Mukasurat: 447 halaman

matahari bukan pelakon yang boleh disuruh ulang berlakon
Seperti hidup ini, ada benda yang kita mahu pilih sekali sahaja sepanjang hidup: kekasih. Ini kisah di belakang tabir. Cerita Ain Nurlisa yang keras hati pada cinta bermula dari sini... ‘di dalam’ dan ‘di luar lokasi’ bersama krew produksinya...
Scene 1
“Ingat kau orang ikut mak dan Posh berkaraoke!”
Mak pandai menyanyi ke?”
“Bolehlah!”
“Hessyy! Jangan buat main, Misha Omar tu... suara sedap,” celah pelakon baharu, Ari Zaman.
“Suara mak tu... mula aja ala-ala Misha Omar, lepas tu jadilah suara Hattan ke Jamal Abdillah la pula!” seloroh juruaudio produksi.
Scene 2
“Wah, Jeffri Husin sejak bila pulak suka pakai blusher ni? Cap apa?” usik Rosie.
“Bukan senang tau, nak ‘terpakai’ blusher yang ada corak lima jari kat pipi macam ni,” gurau Jeffri. Telapak tangan Ain masih pedih, sepedih hatinya.
“Hey girls, hati-hati kau orang dengan pelakon pujaan Malaya ni. Nanti frustterlebih tonggeng kau,” leter Posh.
* * *
HASWIDA ABU BAKAR mahir terap ilmu perfileman untuk ‘mengarah’ novel 26 Episod Gosip. ‘Tontonlah’ bagaimana HASWIDA ABU BAKAR menggerak watak-wataknya menjadi sebuah telenovela.

REVIEW (Tiada Spoils)

Gigih rasanya aku baca novel ni. 447 pages berbanding review novel sebelum ni, Mental hanyalah 300 pages. Ini adalah novel kedua terbitan Jemari Seni aku baca selepas Tunas by Hlovate.  
Ironinya, novel ini ditulis oleh pensyarah fakulti filem UiTM, Haswida Abu Bakar di bawah kategori third person narrative.

Latar tempat yang digambarkan ialah belakang tabir sebuah produksi (Media Sinematik) di set penggambaran untuk sebuah telenovela yang diberi tajuk Jas. Diambil sekitar Kuala Lumpur, Pulau Kapas, Terengganu dan Melaka. Johor Bharu dan Alor Setar juga digunakan sebagai latar tempat.
Pertama sekali, aku tabik cara Haswida manage dan arrange watak yang ramai dan dalam masa yang sama holds persoalan cerita sehingga part ending. Pujian harus diberikan kerana setiap watak dipecah personalitinya satu persatu.  

Gaya bahasa yang digunakan pula tidak lari dari konteks penulisan novel sebenar. Ia memperlihat gayanya yang tersendiri.
Tulisan Haswida di dalam 32 bab novel ini lebih kepada kontemporari, ia menyeluruh dalam memberitahu sesuatu situasi dan menyampaikan sesuatu maksud tertentu.
Contohnya, ketika menyampaikan sesuatu babak/ keadaan, jelas Haswida lebih prefer kepada penggunaan elemen makanan untuk memantapkan sesebuah ayat yang represents sesebuah babak itu. (keropok lekor, bubur nasi, sotong dan lain-lain)
  
The first point of view, Ain Nurlisa Amir Lukman seorang Penolong Pengarah yang baru bukan seorang gadis yang biasa-biasa. Dia seorang wanita yang kasar, serabai, degil dan keras hati merujuk kepada kata-kata Ari Zaman. Sikapnya juga sedikit panas baran. Terbayang juga bagaimana rupanya si Ain Nurlisa ni di saat menyelak halaman demi halaman. 
Gadis ini menjadi rebutan antara aktor top iaitu Jeffri Hussien dan aktor baru nak naik, Ari Zaman selain Raid yang awal2 sudahpun mengangkat bendera putih. Gaya kedua-dua aktor metroseksual, digambarkan sangat hensem dan player. Jeffri seorang yang suka mendesak untuk mendapatkan sesuatu manakala Ari Zaman lebih memendam keinginan dan sabar. Dikembangkan juga bekas teman wanita kedua-dua aktor. 

Oppps, dua players berebut gadis seperti itu. How come? 
Bagi aku sendiri, inilah kelainan yang ingin ditunjukkan Haswida. 
Kedua-dua pihak meluahkan sebab mengapa Ain menjadi pilihan instead of semua bekas teman wanita mereka yang cantik, manja, putih gebu dan bergaya. Sebab-sebab yang dinyatakan pada aku boleh diterima dari segi logik akal dan realiti zaman kini. 
Sesungguhnya semua perkara yang berlaku bersebab kan?
Ia sekaligus mengingatkan aku, tiada apa yang mustahil di dunia ini seperti realiti perlawanan akhir Euro 2012, tiada siapa menduga pasukan seperti Itali dibelasah 4 gol oleh Sepanyol.

Masuk pertengahan plot, aku mula marasakan ceritanya sedikit mendatar walaupun ia sebenarnya bermula dengan agak baik sebelum diakhiri dengan pengakhiran/ ending yang ternyata adil kepada kedua pihak mahupun pembaca sendiri. Antara unsur-unsur suspen yang ada ialah ketika kemunculan mengejut Jeffri di Pulau Kapas dan ketika kemunculan mengejut Ari mendengar perbualan Ain-Jeffri di penghujung cerita.
Sejujurnya, aku sendiri berpuas hati dengan ending novel ini ternyata berbeza dengan jangkaan awal aku bahawa Ain tidak akan memilih sesiapa. 
Berbaloi rasanya 447 helaian diselak untuk menghayati hasil karya Haswida Abu Bakar ini.

Antara istilah/ ayat yang paling aku suka (mungkin akan aku gunakan dalam hidup) ialah somebody on or off dan we start new, from fresh. Like... Hi I'm Jeffri? You are? ... Ain, nice to meet you.


4 out of 5 stars
P/s: Bagi yang belum mendapatkan novel 26 Episod Gosip, anda boleh dapatkan di semua bookstores seperti Kinokuniya, MPH, Popular dan lain-lain. Anda juga boleh ke booth Jemari Seni di mana-mana Pesta Buku yang akan datang.


Dipetik dari keratan akhbar.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

04 Oktober 2013

Girlfriend Yang Cantik Tapi Boyfriend Tak Hensem (must read)

Salam semua dan hai.
Semalam aku blogwalking blog sorang lelaki ni. Tertekan satu link kat twitter. Sebenarnya jarang juga aku blogwalking blog lelaki. 

Sedang leka membaca, baru aku perasan yang lelaki ni ada upload gambar dia bersama girlfriend dia. Aku juga perasan yang lelaki ni tidaklah hensem tapi girlfriend dia sangat cantik dan hot ala-ala Nora Danish. Pelik kan. Ceritanya di sini, macammana dorang ni boleh couple?


Then, aku blogwalking ke beberapa blog gadis-gadis pula. Yang cantik dan hot terutamanya. Dari apa yang aku tengok, rata-rata dari mereka yang cantik memiliki boyfriend yang agak tidak pinang-dibelah dua. Agak tak berapa nak hensemlah maksud aku. So, macam yang aku katakan tadi, agak pelik.

Tiba-tiba aku teringat kata-kata sorang kawan aku, Nabilah mase kat Kolej Unikop dulu. Dia ada cakap yang “Gadis cantik dan comel biasanya akan memilih lelaki yang tak berapa hensem. Agar mendapat keseimbangan dalam hubungan”. Ia sekaligus mengubah minda aku yang sebenarnya tiada kita yang sempurna dalam dunia ini. Mungkin juga ia memberi bayangan yang membuktikan manusia tak semestinya akan dapat apa yang diimpikan. 

Ingat, dalam dunia ni perkara yang mustahil selalunya terjadi di luar jangkaan kita. It could be anything and anytime. Penulis dan wartawan terkenal dari Amerika, Lemony Snicket (2004) menerusi bukunya, The Blank Book telah menyatakan “People don't always get what they deserve in this world.” 


NAJ
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

30 Jun 2013

Review Novel MENTAL oleh Shaz Johar dari Fixi (must read)

Salam semua.
Sebelum ni aku ada keluarkan entri fasal buku2 yang dibeli menggunakan Baucer Buku 1 Malaysia. KLIK SINI

 


Judul:  MENTAL
Penulis: Shaz Johar
Penerbit: FIXI
Mukasurat: 300

Bagi Maya, menjadi orang gaji di dalam rumah teres dua tingkat itu ibarat menyelia sebuah institusi mental.  Tuan Jin menduakan isterinya, Puan Sierra mengharungi tekanan perasaan, Rashid bencikan anggota badannya sendiri, dan Rania seolah-olah cuba menjadi murtad!Mereka semua gila. Mereka semua punya cerita.Tetapi kehidupan Maya berubah apabila dia dikejutkan dengan nama Raudhah. Dia jadi bingung dan terganggu. Siapakah wanita itu? Apakah kaitan wanita itu dengan dirinya? Dan mengapa nama itu seakan-akan mempunyai satu cerita yang sukar untuk dia ungkaikan? MENTAL mengisahkan tentang pencarian. Mencari sesuatu yang jelas di depan mata, mencari sesuatu yang bakal diberitahu, dan mencari sesuatu yang cuba dihindar.


KENAPA BELI?


Cemana aku boleh tertarik dengan MENTAL? Aku ada sahabat rapat sebelum ni gagal dalam mengawal emosi dan akhirnya 'hampir' menghadapi masalah itu. Aku rase mungkin dengan membaca buku ni, aku dapat memahami, merasai sedikit sebanyak apa yang dialaminya. MENTAL menjadi buku Fixi pertama aku selesai baca. Dan bila dah tau ending dia, fasal apa cerita dia, bla bla bla then elok juga aku buat review untuk kongsikan apa pendapat aku tentang buku yang ditulis oleh Shaz Johar ni.



REVIEW NOVEL MENTAL (Mengandungi spoils)

  • Sinopsis di kulit belakang buku berjaya menarik pembaca untuk mengetahui cerita ni pasal apa. Sinopsis dan cerita itu ditulis hanya gambaran Maya.
  • Buku ni dalam kategori first-person narrative (lebih fokuskan apa yang berlaku pada watak utama, ala-ala diari) Konsep penulisan lebih kepada diari, catatan diri Maya selaku watak utama. Aku suka konsep ni. Kemudian, cerita dipecahkan satu persatu.
  • 'Semua orang gila'. Di awal pembacaan, kita mudah membuat anggapan Tuan Jin, Puan Sierra, Rashid dan Nia gila. Mereka semua ada cerita sendiri. Tuan Jin curang dengan isterinya, Puan Sierra yang kuat sembahyang tetapi sering menuduh si Maya. Rashid yang nekad memotong tangan kanannya yang didakwanya bukan tangannya dan Nia yang gemar mempelajari agama kristian sehingga hampir ke arah itu. Tuan Jin dan Puan Sierra dilihat seperti tidak mengambil tahu masalah kedua anak mereka. Bermakna semua gila, kenalah dengan judul buku. Maya je seorang tidak gila?
  • Aku ternanti-nanti bila Rashid nak potong tangannya dan Nia murtad mungkin. Elemen ni tampak seperti nak memanjangkan plot. 
  • Pertengahan cerita, watak Raudhah muncul dan memang penting untuk keseluruhan cerita. Cara watak Raudhah diceritakan sangat baik dan teratur.
  • Cara menceritakan masalah dihadapi Maya, watak Kisha dari novel Kougar menjadi pendengar setia di bus stop. 
  • Di penghujung cerita, kita dapat tahu semua perkara yang berlaku ada sebabnya yang tersendiri di samping menyingkap watak sebenar Maya itu sendiriMENTAL mengisahkan tentang pencarian. Mencari sesuatu yang jelas di depan mata, mencari sesuatu yang bakal diberitahu, dan mencari sesuatu yang cuba dihindar.
  • Endingnya ditunjukkan secara rileks dan bersahaje serta dapat diterima. Aku suka ending seperti ini.
  • Tahniah penulis, Shaz Johar yang memberi keyakinan untuk aku terus mengikuti  buku2 terbitan FIXI.

3.97 out of 5 stars

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

07 Jun 2013

Kisah Nabi Isa A.S. Dengan Orang Mabuk Cinta (must read)



Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali bahawa pada suatu hari Nabi Isa a.s berjalan di hadapan seorang pemuda yang sedang menyiram air dikebun. Bila pemuda yang sedang menyiram air itu melihat Nabi Isa a.s berada di hadapannya maka dia pun berkata, "Wahai Nabi Isa a.s, kamu mintalah dari Tuhanmu agar Dia memberi kepadaku seberat semut Jarrah cintaku kepada-Nya." Berkata Nabi Isa a.s, "Wahai saudaraku, kamu tidak akan terdaya untuk seberat Jarrah itu."

Berkata pemuda itu lagi, "Wahai Isa a.s, kalau aku tidak terdaya untuk satu Jarrah, maka kamu mintalah untukku setengah berat Jarrah." Oleh kerana keinginan pemuda itu untuk mendapatkan kecintaannya kepada Allah, maka Nabi Isa a.s pun berdoa, "Ya Tuhanku, berikanlah dia setengah berat Jarrah cintanya kepada-Mu." Setelah Nabi Isa a.s berdoa maka beliau pun berlalu dari situ. Selang beberapa lama Nabi Isa a.s datang lagi ke tempat pemuda yang memintanya berdoa, tetapi Nabi Isa a.s tidak dapat berjumpa dengan pemuda itu. Maka Nabi Isa a.s pun bertanya kepada orang yang lalu-lalang di tempat tersebut, dan berkata kepada salah seorang yang berada di situ bahawa pemuda itu telah gila dan kini berada di atas gunung.

Setelah Nabi Isa a.s mendengat penjelasan orang-orang itu maka beliau pun berdoa kepada Allah S.W.T, "Wahai Tuhanku, tunjukkanlah kepadaku tentang pemuda itu." Selesai sahaja Nabi Isa a.s berdoa maka beliau pun dapat melihat pemuda itu yang berada di antara gunung- ganang dan sedang duduk di atas sebuah batu besar, matanya memandang ke langit.

Nabi Isa a.s pun menghampiri pemuda itu dengan memberi salam, tetapi pemuda itu tidak menjawab salam Nabi Isa a.s, lalu Nabi Isa berkata, "Aku ini Isa a.s."Kemudian Allah S.W.T menurunkan wahyu yang berbunyi, "Wahai Isa, bagaimana dia dapat mendengar perbicaraan manusia, sebab dalam hatinya itu terdapat kadar setengah berat Jarrah cintanya kepada-Ku. Demi Keagungan dan Keluhuran-Ku, kalau engkau memotongnya dengan gergaji sekalipun tentu dia tidak mengetahuinya."

Pengajaran
Barangsiapa yang mengakui tiga perkara tetapi tidak menyucikan diri dari tiga perkara yang lain maka dia adalah orang yang tertipu.

1. Orang yang mengaku kemanisan berzikir kepada Allah, tetapi dia mencintai dunia.
2. Orang yang mengaku cinta ikhlas di dalam beramal, tetapi dia ingin mendapat sanjungan dari manusia.
3. Orang yang mengaku cinta kepada Tuhan yang menciptakannya, tetapi tidak berani merendahkan dirinya.

Rasulullah S.A.W telah bersabda, "Akan datang waktunya umatku akan mencintai lima dan lupa kepada yang lima :

1. Mereka cinta kepada dunia. Tetapi mereka lupa kepada akhirat.
2. Mereka cinta kepada harta benda. Tetapi mereka lupa kepada hisab.
3. Mereka cinta kepada makhluk. Tetapi mereka lupa kepada al- Khaliq.
4. Mereka cinta kepada dosa. Tetapi mereka lupa untuk bertaubat.
5. Mereka cinta kepada gedung-gedung mewah. Tetapi mereka lupa kepada kubur."


Sumber : http://harmoni-my.org/arkib/kisahnabi/

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

07 Mei 2013

Singgah Membeli Di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2013.


Salam semua. 
Hari Isnin 29 April hari tu, (terpakse tulis tarikh sebab lambatnye update) aku terpergi Pesta Buku Antarabangsa KL 2013 (KLIBF 2013). Time tu orang tak berapa ramai. Ditemani dua orang hot setaf, Helmy dan Syahril bemundar-mandir dalam PWTC tu dalam kurang sengah jam. Sebabnya memang dah lama aku buat syotlis buku apa yang perlu dibeli.




Ironinya, sebelum datangnya kitorang ke sini, aku masih ada 3 baucar buku belum gune lagi. 2 baucer, aku guna dah kat Popular beli magazine2 mengarut.(jangan fikir laen) Tak tau camne nak abiskan another tiga ni and idea datang bila tengok buku2 terbitan Fixi kat twitter. Kalau sebelum ni aku habeskan baucar hanya di MPH, Alamanda. KLIK SINI


Terus terang aku kate, aku tertarik dengan kulit buku fixi yang simple tapi menarik. Tak seperti novel lain, gambar bergrafik serabut gile tengok. Bunge2 lah. Don't judge a book.... Novel dorang pon tak tebal. Tajuk buku2 dorang semua hanya satu perkataan je. Kebanyakan novel menggunakan tajuk yang rare dan panjang. Kekasihku Seorang Pak Cik Jual Murtabak, Kekasihku Berada Di Perantauan. Susah nanti kalau nak suggest kat member2 nama tajuk novel yang dibaca, nanti tak ingat kan. Bahase yang digunakan lak menarik dan temanya urban, aku tau pun lepas baca review di blog2 penggemar buku Fixi. Jap, novel ke buku? Ermm. Mane2 je lah kan.

Sampai je pintu masuk PWTC tu, terus pegi aras 2 dan ternampak lak booth #Indieke. Kebanyakannya buku puisi daripada Selut Press, Sang Freud Press, Rabak dan publisher seangkatannya. So, tanpa berfikir panjang aku guna satu baucer untuk 3 buku ni.

Bagi aku, Fynn Jamal ngan Wani Ardy memiliki personaliti/ style yang lebih kurang same. Bahase dorang kompleks dan moden. Erm, masing2 dah bergelar bini, ada anak tapi still young. Sebenarnye, aku dah bace Langit Vanilla member aku punye, saje nak ada simpanan sendiri. Quotes dari kitab terfaktab pulak sering menjadi sebutan di twitter sekarang ni. Ada empat kesemua kitab terfaktab ditulis oleh Skuad Terfaktab. Ni yang pertama.


First time beli novel keluaran Fixi. Fes time jadi peminat express Fixi. Amboi, niat mulanya nak guna 3 baucer terus beli semua novel terbitan Fixi. Tapi niat tu dah berbatal dengan sendirinya bila booth #indieke menarik tangan aku dengan kuatnya. Ehh cenggitu pulak.

Elok juga memiliki buku lain2 publisher kan. Boleh buat comparison. Enam novel Fixi ni memang dah ada dalam syot list aku. Sementelah membuat research kat laman maya, aku rase sume buku2 ni memang kena dengan jiwa/taste aku instead of Jerat, Hilang dan Murtad sebab kekurangan 1 baucer. Aku akan dapatkan later on. 

Semua novel ni mempunyai twist dia yang tersendiri. Perlukan pembacaan yang teliti untuk fahami the whole story. Sebahagian daripada yang dibeli ni atas suggestion from kawan, Shira (bukan name sebenar). Aku memilih novel Mental sebagai novel pertama aku baca dan dah habis 2 hari lepas. Novel kedua still dalam pembacaan, Asrama iaitu novel paling laris di Pesta Buku kali ni. Insyaallah, lepas ni akan ada review untuk semua novel Fixi.




Semua RM 158.00 tunai (3 baucer buku). Berbaloi bila difikirkan. Lepas ni kerajaan up siket dari RM 250 ke RM 300. Yeayy, yeayy. (~~tangan beralun ~~)



P/s: Mungkin ada tak percaye, penulis novel Asrama (Muhammad Fatrim) tu satu fakulti ngan aku dan Wani Ardy ni lecturer aku mase sem 2. Dan sebenarnya quotes Wani Ardy ni memang khas ditujukan kepada aku ni. Aku yakin 101%. Haha, macam kenal je ayat tu kan.

Update: Aku dah selesai baca MENTAL dan ASRAMA. Nantikan review ikhlas daripada aku untuk kedua-dua novel ni. Berapakah star yang akan diberi?

Update: Buku2 yang aku dapatkan di Pesta Buku Antarabangsa KL 2014, KLIK SINI
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

20 April 2013

Kuliah Mengenai Jin oleh Ustaz Haji Ismail Kamus

Salam semua.

Ini adalah antara intipati ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Hj. Ismail Kamus. Antaranya:


1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya . 

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). 
3) Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam). 

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu. 

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur. 

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca " SalaMun, 'Ala Sulaiman, Fil 'alamin." Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin.


7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong...." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat. Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah). 

8) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari.

9) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7-10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang yang di rasuk.


Dipetik dari laman Facebook.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!