CARI DI BLOG INI

22 Februari 2015

Hai HTC One M8, Selamat Berkenalan. Selamat Tinggal OnePlus One (Review).

Salam semua,
Tahun baru, kenalah ada sesuatu yang baru kan. Apa yang baru? Jawapannya HTC One M8 (Gunmetal Grey). Sebenarnya dah masuk hari ke-22 aku guna henfon ni menggantikan OnePlus One KLIK SINI. OnePlus One tu aku jual kat laman web mudah dengan harga RM850 full set.

Lepas je aku jumpa buyer tu kat Serdang, collect duit terus aku gerak ke Directd Subang dalam pukul 10.30 malam camtue. Aku sebenarnya nak beli kat Satu Gadget sebab ada member card tapi takde stok untuk kaler ni.

Harga dia RM1689 untuk set AP berbanding RM1989 untuk set HTC Malaysia. Sebenarnya aku memang decide nak beli AP set sebab aku yakin akan pakai henfon ni untuk jangka masa panjang. Untuk siapa yang masih keliru dengan beza antara dua set ni, ini pencerahannya. Material dan software semua sama cuma perbezaan warranty dia. Set AP set dari luar negara. Contohnya, tengok coklat cadbury yang dijual di Langkawi dengan KL. Packaging lain, coklat yang sama.

Dalam kotak.
Power supply, cable dan in-ear earphone.
KENAPA BELI?
Ada 5 sebab utama kenapa aku beli HTC One M8.


1. Sebelum beli lagi, aku perlukan 2 hari untuk review 2 smartphone pilihan aku. HTC One M8 dan Apple iPhone 6. Banyak juga aku tengok youtube dan review dari blog yang siarkan perbandingan antara 2 henfon ni. Dari situ aku dapat tahu yang HTC One punya skrin lebih sharp/cantik, lebih laju, kamera lebih cantik daripada iPhone 6. Lagipon, tak sampai hati aku nak keluar RM2399 untuk iPhone 6. 

Contoh gambar dari lensa HTC One M8:

Gambar dengan mode Panorama.
Sebelah kiri gambar menggunakan kamera depan (selfie) dan sebelah kanan dengan mode HDR.
Gambar dengan menggunakan Split Camera (kedua-dua lensa dalam satu gambar) dengan mode Auto.
2. Speaker Dalaman (Double Front-Facing Speakers) - HTC BoomSound:

Kalau model sebelum ni, One M7 dikuasakan dengan Beats Audio berbeza pulak dengan One M8 dikuasakan dengan BoomSound. Volume up sampai habis pon takkan pecah sound dia. Bass dia, macam pakai earphone bila dengar. Music Player pula ada lirik lagu dengan background animasi untuk menunjukkan equalizer. 

3. Reka Bentuk Aluminium
Reka bentuk body yang dibuat daripada aluminium sangat cantik. Smartphone Android paling premium pernah aku tengok. Body dia takkan calar (diuji dengan pisau dan paku).


4. HTC Sense 6.0.

M8 smartphone pertama HTC menggunakan HTC Sense 6.0. Antara contoh, korang boleh tukar jadi remote TV.
5. Android Lollipop 5.0.1

One M8 merupakan peranti android terawal menerima kemaskini android Lollipop 5.0.1. Aku update selepas hari keempat.
Antara interface selepas upgrade. Aku suka bila charging, ada minit untuk pengecasan penuh (gambar kiri). Gambar kanan pula interface baru untuk multitasking.
P/s: Apa yang aku harapkan panjanglah jodoh aku dengan HTC One M8 selepas hanya 4 bulan relationship aku dengan OnePlus One. Pelancaran untuk model HTC One M9 dijangka pada 1 Mac ni. Tak tergoda pon sebab bagi aku design M8 lagi terbaik.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

18 Februari 2015

Merasa Sate Tulang Jelebu Dengan Family Di Senawang, Seremban.

Salam semua.
Semalam aku bawak femili pergi jalan-jalan cari makan. Takdelah cari sangat sebenarnya sebab memang dah lama plan nak rasa sendiri sate famous kat Seremban, Satay Tulang Jelebu. Kalau tak tau kat mana, tempat ni dekat dengan dataran Senawang (downtown) berhadapan dengan Ice Room.


Rasanya dari kecik aku & adik beradik minat sate tapi bila dengar sate tulang ni tengah famous, kenalah try kan. Kalau dah nama sate tulang, tak semestinya 100% tulang, ada je isi dia. Hanya pada nama je, macam KLIA la bukannya terletak kat KL kan. 

Kredit gambar: http://ayudenira.blogspot.com/
Kitaorang order sate tulang ayam 20 cucuk dan nasi impit. Secucuk RM1.10 je. Affordable.

Khusyuknya mereka makan kan. Serius makan 2 or 3 cucuk dah kenyang kot. Marinate dia memang sedap. Bila makan dalam dia terasa juicy. Selain sate tulang, kat sini ada juga sediakan makanan Thai. Macam aku sendiri order nasi goreng paprik, Intan ngan Along makan nasi goreng ayam dan sup ekor.

Macam biasalah tangkap gambar sendiri dengan penuh kepoyoan dan kekontrolan. Lupa satu lagi penuh kehenseman.

Permandangan luar restoran. Kitorang makan kat dalam tapi still rasa angin malam yang super duper sejuk. Memang ramai orang tu sebab kitorang buat tempahan awal by a call. Macam ada motif lain je tangkap gambar permandangan luar ni. Hahaha.


P/s: Masa tulis entri ni, rasa macam nak pergi sekali lagilah. RM22 untuk 20 sate yang besar memang berbaloi kan?

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

17 Februari 2015

Selamat Tinggal Laptop Asus Atas Tiga Tahun Perkhidmatanmu.

Salam semua.
Minggu lepas, lappy boleh buat hal pulak, skrin tak menyala plus body panas gila. So aku hantar ke kedai kat Semenyih.

Sampai je kedai explain semua kat dia, dia kata kena modal RM500++ nak repair. Ohhh sebelum ni RM150 melayang sebab ganti fan baru kat motherboard tue so aku decide not to repair dan keluarkan internal hardisk 500GB tu jadi external harddisk. Alang2 tue berkenan dengan headphone kat kedai tu.

Cliptech harddisk holder/ case RM25.
Headphone Ovleng. Sumpah bass dia terbaik RM45.
Dah lama nak beli ni. nasib baik ingat. Dapat RM5.
Resit.
Balik rumah terus decide nak jual laptop ni daripada simpan takde function. Boleh jadi sparepart kan. Aku iklankan kat mudah dalam pukul 4 camtue, terus pukul 6 ada orang berminat. Lepas isyak jumpa kat Semenyih. 
Gigih brader tu datang dari Putrajaya deal dengan harga RM100. Ni gambar-gambar terakhir laptop aku sebelum dilepaskan.

Design keyboard dia yang buat aku jatuh cinta.
Logo bawah skrin.
Powered by Altec Speakers.
Bye laptop Asus A42J atas 3 tahun lebih perkhidmatan. Haha. Aku beli 2nd hand lewat tahun 2011 juga dari mudah.com.my dengan harga RM1600. Memang berbaloi sebab masih baru dan Intel Core i5 time tu standard harga RM2299.

P/s: Nak beli MacBook baru yang Apple akan lauch tahun ni. Cepatlah Apple, nak beli ni!

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

10 Februari 2015

Tangan Mengada Buat Popcorn Karamel Ala-Ala Royale Popcorn

Salam semua.
Lepas berjaya dalam  first attempt buat Cadbury Jar (KLIK SINI), kali ni aku terus ke resepi seterusnya apa kali kalau bukan favourite dish semua bila layan movie, popcorn karamel.

Aku terdetik nak buat sendiri sebab dah malas nak keluar banyak duit beli kat TGV. Harga dia RM14.90 kot. Kadang2 datang sana just untuk beli popcorn royale dia je tue.

Kali ni aku nak share resipi mudah gila buat Popcorn ala-ala Royale Popcorn atau Garret Popcorn macam gambar kat atas ni. Tangan siapa tu, guna quputeh ke, ehh perasan disitu.

Bahan-bahan yang diperlukan ialah jagung kering, gula perang, planta, minyak dan cawan.
Masukkan 2 sudu minyak dan dua sudu planta dan ratakan. Gunakan api kecik.
Untuk permulaan aku gunakan satu cawan jagung kering.
Bila minyak tu dah panas, masukkan jangung kering ke dalam kuali dan kacau supaya semua biji kena minyak. Dalam kurang 4 minit tu akan ada tanda2 nak meletup/ meledak, tutup dengan penutup periuk atau loyang (kuali aku guna ni agak besar).

Pastikan semua biji tu meletup. Boleh kacaukan untuk memastikan semua biji jagung meletup/masak dan ini hasilnya.

Jangan lama sangat atas kuali nanti boleh hangus.
Untuk karamel pula, masukkan dua sudu planta dan ratakan.
Gunakan satu cawan gula perang. Masukkan gula perang sesudah planta diratakan di atas kuali.

Kacau dan tutup api selepas 4 minit. Tak boleh lama sangat atas kuali nanti rasa dia akan affected.
Gaulkan karamel dengan popcorn tadi tu.
Inilah hasilnya selepas digaulkan dengan karamel.
Tangan pon nak interframe sama kan.
Alhamdulillah percubaan pertama buat popcorn karamel berjaya. Rupa dan rasa boleh dikatakan 95 persen sama dengan royale atau garret. Ehh 90 persen cukuplah kan melampau dan overnya disitu. So, korang boleh cuba buat popcorn ni kat rumah dan kreditkan blog ni ya. Kalau boleh buat sendiri kenapa harus beli kan?


Thanks to Nur Farahin Aleeeda S dan Loly Pop di atas kesudian anda berdua share entri ni.

P/s: Nanti sebelum keluar tengok wayang boleh standby popcorn banyak2. The Avengers 2, ohhh tak sabarnya!

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!